Bijna alles is lekker met witlof

Ben je gek op witlof? Dat begrijpen wij! Witlof is lekker, gezond en zeer smaakvol. Het leuke aan witlof is dat je allerlei recepten kunt bedenken waar witlof makkelijk aan toe te voegen is. Wil je wat inspiratie voor recepten en combinaties die je in eerste instantie niet zou combineren? Dat lees je in deze blog.

Lekkere combinaties met witlof

Witlof is in veel recepten te combineren. Je kunt het maken als witlof met iets erbij, maar je kunt witlof ook ergens doorheen mengen. Denk aan bolognese saus of knolselderij puree. Er zijn een aantal populaire recepten met witlof die bewijzen dat witlof zowel een hartig als een zoet recept kan zijn. Hieronder een aantal van deze recepten:

  1. Gegratineerde witlof met ham en kaas
  2. Witlofsalade met appel en blauwe kaas
  3. Geroosterde witlof met balsamico en honing
  4. Witlofsoep met peer en gorgonzola
  5. Witloftaart met geitenkaas en honing

De bovenstaande recepten zijn populaire recepten die veel worden gegeten en geserveerd. De meningen zijn nogal verdeeld over witlof. De ene vindt het erg lekker, terwijl een ander de smaak niet zo lekker vindt. Het leuke bij witlof is dat het dus met veel te combineren is en je het zo misschien wel smaakvol en lekker kunt maken.

De smaak van witlof

Over het algemeen is het vrij duidelijk dan lang niet iedereen fan is van de smaak van witlof. In de smaak van witlof zitten verschillende smaakelementen. Zo is witlof erg bitter. Vooral de buitenste bladeren van de witlof hebben een bittere smaak die wel kan variëren. Daarnaast staat witlof bekend om dat het knapperig is. De textuur is knapperig, zelfs wanneer het wordt gekookt. Door deze textuur is witlof ook een populaire groente voor rauwe salades. De smaak wordt ook wel als zoet en pittig ervaren. Witlof is subtiel zoet, dit gaat dan vooral om de binnenste bladeren. De zoetheid wordt intenser wanneer witlof wordt gekookt of gegrild. Deze zoetheid wordt vaak verstrekt door honing of suiker. Ten slotte nog de pittigheid. De smaak van witlof is soms peperachtig. Hierdoor wordt de smaak van witlof nog een stukje complexer.

De groei van witlof

Witlof groeit in de zomer en in de herfst en winter. Dit gaat in twee fases. In de zomer worden cichoreiwortels geplant in de grond. Dit groeit vaak van mei tot september. Dit wordt dan geoogst in oktober of november. Deze wortels worden opgeslagen en in maart worden de wortels geplant in een donkere ruimte. Ze worden bedekt met grond en stro, om zo een volledig donkere ruimte voor de wortels te creëren. In dit proces worden de wortels gekweekt tot volgroeide witlofkroppen. Dit proces duurt drie tot vier weken en vervolgens wordt er in april, mei of juni geoogst. Deze maanden kunnen nog wel eens variëren aangezien het proces daarvoor niet altijd precies zo wordt gedaan. De groei van witlof zelf duurt dus niet heel lang, maar de groei van de wortels wel. Het is vooral belangrijk voor witlof om in een donkere ruimte te groeien. Licht is in het algemeen niet zo goed voor witlof. In de supermarkt zit er ook vaak een deurtje voor de bak met witlof.