Het karameliseren doen we in het onderstaande recept voor gekarameliseerde witlof niet allen met behulp van suiker, maar witlof kan je ook stomen met alleen een beetje suiker, wat ook een effect van karameliseren geeft
Het karameliseren in ons recept voor gekarameliseerde witlof wordt gedaan met behulp van een verse peer, een klein beetje suiker, en wat balsamio azijn. Een heerlijk combinatie van de zoete peersmaak, en de balsamico azijn.
Peer schillen, en het klokhuis verwijderen. Vervolgens de peer in de lengte in dunne repen snijden.
De witlof schoonmaken, onderkant er af snijden, en de witlof in de lengte in dunne repen snijden.
Zorg er voor dat de witlofrepen en de peerrepen, ongeveer even groot zijn.
Roomboter in de pan verhitten, Witlof ongeveer drie minuten in de boter bakken.
Balsamico azijn toevoegen, suiker toevoegen, en het geheel nog ongeveer vijf minuten laten doorbakken, totdat alle gaar is. Wel roeren!
De repen peer bij de witlof voegen, en het geheel, nog eens drie minuten laten bakken.
Eventueel op smaak brengen met een beetje suiker.
In plaats van peer kan je eventueel ook een zoerzure en sappige appel gebruiken, of andere fruitsoorten. Erg bijzonder kan bijvoorbeeld een zoete meloen dit gerecht doen smaken, en ook perzik in plaats van peer kan erg lekker zijn.
In die gevallen moet je de baktijd van het fruit wel wat verkorten, vooral bij meloen.
Gebruik als pan een koekenpan met anti aanbaklaag, anders kan de suiker er voor zorgen dat het enerzijds snel verbrand, en anderzijds zal de pan erg moeilijk schoon te maken zijn.