De witlofschotel in dit recept maken we met verse kruidenkaas. Dit is een variant op de meest gemaakte witlofschotel, witlof ham kaas.
Ook in dit recept wordt ham gebruikt. Oorspronkelijk schouderham, wat natuurlijk de goedkoopsteen meest gebruikte hamsoort is.
Vanzelfsprekend kan je voor deze witlofschotel schouderham gebruiken, maar ook alle andere hamsoorten, en zelfs speksoorten.
Oven voor verwarmen op 200 graden.
Snij de onderkant van de stronken witlof, en snij de witlofstronken doormidden, Snij de kern, dat is het harde gedeelte bij de voet van de stronk, er uit, en halveer de stronken.
Eventueel, maar dat is niet echt noodzakelijk, kun je de witlof eerst nog vijf minuten koken.
De ham om de witlof wikkelen.
Meng de zachte kruidenkaas met de melk, totdat een wat losse saus ontstaat. Doe de witlof in de ovenschaal, en giet de kruidenkaassaus over de witlof.
Tomaten in plakken snijden, en over de witlof verdelen. Vervolgens de geraspte of gemalen kaas er over strooien.
Ovenschaal in het midden van de oven plaatsen, en de witlofschotel in ongeveer 20 minuten gaar laten bakken.
Deze witlofschotel is erg lekker met gekookte aardappelen, of met gebakken aardappelen met spek.